Med mountainbike i Peru

Gillar du, liksom jag, att kämpa uppför ändlösa bergsvägar för att sedan glida nedför på smala stigar, eller i helt obanad terräng? Då bör du försöka dig på cykling i Anderna. Du kan kämpa mot elementen och bergen i både Peru och Bolivia. I båda länderna får du vistas i 90 dagar utan visum, men det fina i kråksången är att perioden nollställs så fort du lämnar landet. Så om du exempelvis först stannar i Peru i 89 dagar och sedan åker till Bolivia eller Ecuador någon vecka – har du rätt till en ny 90-dagars period om du reser tillbaka till Peru. Tre månader räcker dock gott och väl för att du ska hinna tröttna på bergen.

Innan du reser till Anderna bör du se över ditt vaccinationsskydd. Det finns flera vaccinationsbyråer i Sverige som kan hjälpa dig med det. När du väl kommit på plats kan det vara bra om du tänker på en del saker. Du bör dricka köpvatten, och du bör dricka mycket – särskilt om du kämpar med bergen under de varma timmarna mitt på dagen. Du bör absolut alltid bära solkräm och solhatt, eller heltäckande kläder. Solen tar hårt och den är farlig även mulna dagar på dessa höga höjder. Var rädd om dina saker, eftersom lokalbefolkningen anser det som helt legitimt att blåsa turister på allt de har. Det är bra om du kan spanska eftersom det är skralt med engelska på de flesta platser. Kan du inte spanska är det bra om du anlitar lokala guider eller tourbolag som har engelskspråkig personal.

Ibland kan man dock träffa på svenskspråkiga personer. Efter en lite fartblind och klantig utförskörning vurpade jag och skadade mina tänder. Fort till tandläkaren i närmaste större stad som hette Huancayo. Osis, tänkte jag, hade jag varit hemma hade det varit lätt att bara sticka till Distriktstandvården och få snabb hjälp. Men döm om min förvåning när det visade sig att den tandläkare jag fick hjälp av, på den utmärkta lilla kliniken “Mundo Oral”, pratade svenska! Hon hette Paola och hade bott i Uppsala och arbetat på Folktandvården där. Eftersom jag själv kommer från Uppsala hade vi mycket att tala om. Mina tänder blev fixade och jag kunde snart sticka ut på min hoj igen.

Jag hade inte med mig en cykel från Sverige, utan det är mycket enklare och kostnadseffektivare att köpa en cykel på plats i Peru eller Bolivia och sedan sälja den när du åker hem. Uppe i Anderna kan du njuta av naturen, kulturen och matlagningen. Peru har en hel del mycket goda maträtter. Deras öl är väl inte den bästa i världen dock. Det verkar bara finnas en tre-fyra sorter som alla nästan smakar likadant – ungefär som Pripps eller Norrlands guld. När man cyklar är det mycket lätt att ta sig fram mellan alla de otaliga små byar och arkeologiskt intressanta platser som Anderna kryllar av. Vill du få en lite annorlunda cykelupplevelse och samtidigt se mycket mer av detta område än vad den vanlige turisten får, tar du med dig cykelhjälmen och ställer kosan mot de centrala delarna av Anderna.