Amatörlopp i världen

Som cykelentusiast tittar man självklart på de stora cykeltävlingarna, som Giro d’Italia och Tour de France, och drömmer om att delta. Det finns ett flertal cykellopp runt om i världen som är öppna för amatörer, mot en viss avgift så klart. Några av dem går genom underbart vackra landskap, andra är roliga stadslopp i några av världens megastäder. En del lopp är öppna även för barn, så att familjen tillsammans kan utmana varandra.

Fördelarna med att delta i dessa lopp, förutom den uppenbara hälsovinsten och chansen att få se otroligt vackra vyer, är att de är organiserade, vilket betyder att det alltid finns hjälp att få. Exempel på fördelar med organiserade lopp kan vara att man får åka på en avlyst bana i exempelvis London eller i de skotska högländerna, och alltså inte behöver oroa sig för bilisterna, eller att det har anordnats mat- och vätskekontroller samt serviceplatser för din cykel. En annan stor fördel med att delta i dessa lopp är att ni är flera entusiaster som träffas och åker tillsammans, vilket avskräcker bilisterna även i de lopp som inte är avlysta.

 

Cykellopp för medelmotionären

Här listas några fina lopp som inte är alltför krävande, vilket innebär att du och din familj kan klara av dem med en rimlig träningsdos i kroppen och hyfsade förberedelser. Varför inte cykla med dina kollegor? Ditt företag har säkert en friskvårdsbudget, varför inte be chefen att lägga den på era startavgifter i cykelloppet? Som motprestation kan ni ju lova att cykla med en tygpåse med tryck av företagsloggan på styret eller ryggen.

  • Giant’s Causeway Coast Sportive. Detta lopp passar för den som inte har så många träningsmil i kroppen. Dessutom finns det tre distanser att välja på. Loppet kan dock bjuda på utmaningar i form av blött väglag och en del motlut. Utsikterna runt den irländska kusten får man som en bonus.
  • Nature Valley Bicycle Festival. Den här cykelfestivalen erbjuder lopp i alla svårighetsgrader, även lopp för barn finns. Festivalen äger rum i och omkring Menomonie i Wisconsin. Festivalen erbjuder okomplicerad och avslappnad cykelkultur för hela familjen.
  • Dresden Race. Ytterligare ett lopp som kan anpassas för hela familjen. Start och mål är i Dresden, vilken är en mycket vacker stad som borde ses, med eller utan cykel. Under loppet kan man dock passa på att få glida fram utan att behöva konkurrera med bilarna om utrymmet.
  • London To Brighton Cycle Ride. Cykelloppet mellan London och Brighton är lika långt som Vasaloppet, men erbjuder inte några strapatsrika etapper. Dessutom finns det servicestationer utmed vägen och en buffélunch efter 46 kilometer. Loppet är ett årligt återkommande välgörenhetsjippo under vilket pengar samlas in till olika behjärtansvärda ändamål, alltså en klassisk kombination av att förena nytta med nöje.
  • Prudential RideLondon. Cykelloppet som startades efter London-OS 2012 erbjuder deltagarna att cykla på bilfria gator mitt i miljonstaden London. Prudential RideLondon är ytterligare en cykeltävling för att samla in pengar till välgörenhet och består av flera lopp med olika distans, från enklare familjelopp till utmanande strapatser för cykelproffsen.