Cykling som livsstil

Fördelarna med att ha en cykel är väldigt många och har både med praktikalitet och välbefinnande att göra. Det är ett enkelt och miljövänligt sätt att ta sig från punkt A till punkt B, är bra för hälsan och midjemåttet och ger en härlig känsla av frihet. Människor som cyklar regelbundet upplever att det främjar både den fysiska och mentala sundheten och kan inte tänka sig att inte äga en cykel.

Som transportmedel fungerar cykeln som alldeles utomordentligt i de allra flesta fallen. Att ta sig till jobb eller skola, livsmedelsbutiken eller vännerna på cykeln får blodet att pumpa runt lite extra och infogar därmed extra vardagsmotion. Ibland kan det dock vara bra att även ha ett motordrivet fordon, särskilt vid frågan om mycket långa avstånd eller om vädret är riktigt uselt. För bra och ekonomiska alternativ finns det ett brett utbud av begagnade bilar hos www.riddermarkbil.se där du kan hitta allt från en enkel vardagsbil till ett riktigt lyxåk.

Vilken modell passar bäst?

Om du bor ute på landsbygden kan du förmodligen behöva en annars sorts cykel än om du bor i innerstan. Det beror inte enbart på underlaget, det vill säga grusväg gentemot asfalt, utan även på förvaringen. I de större städerna är det till exempel vanligare med cykelstölder och därför föredrar många att ta med sig cykeln in i sin lägenhet. Då gäller det att ha en lätt och smidig cykel som du kan slänga upp på axeln och inte en tung gammal armécykel.

En annan faktor som du bör ta med i beräkningen är vad du framförallt vill göra med din cykel. Vill du träna inför en stor tävling som Första majloppet eller ta lugna turer med barnen eller vännerna? Om du tänkte handla mat med cykeln eller göra regelbundna pick-nickar så är en stadig modell med cykelkorg att föredra medan terrängträning kräver en snabb och smidig mountain bike.

Bor du på ett plats med ett kuperat landskap så kan det vara en mycket god idé att skaffa en elcykel där du kan få hjälp i uppförsbackarna samtidigt som du annars cyklar som vanligt. Enligt många studier så har ökningen av elcykel-användandet haft många fördelar för allmänhälsan eftersom personer som annars inte skaffat cykel nu gör det.

Cykla hemma

Ytterligare ett alternativ är naturligtvis att skaffa en motionscykel hemma. Det innebär inte att du vare sig har en vanlig cykel eller en bil, utan kan istället utgöra ett bra kompliment till dina redan existerande fordon. Att ha en cykel i hemmet är ett bra sätt att träna på om vädret är dåligt eller om du tycker att det är lite otäckt att cykla bland bilister. För dem som lider av artros är det en av de rekommenderade träningsformerna och det är ett enkelt och praktiskt sätt att bränna några extra kalorier på.