Kläder för cyklister

Oavsett om man bara använder sin cykel som ett smidigt och nyttigt sätt att ta sig till jobbet, eller om man motionscyklar flera mil i veckan, kan man ha användning av de kläder som har skapats med cyklister särskilt i åtanke.

Det är särskilt ett plagg som sannolikt gläder mången cyklist, nämligen cykelbyxorna. Med ”cykelbyxor” menas då inte de korta, tajta shorts som har varit på modet att bära både på och av sadeln i perioder, utan lite längre shorts avsedda för träning, som har inbyggda kuddar i grenen och rumpan. Det är framförallt den sista egenskapen som är viktig. Alla som har suttit på en sadel en halvtimme eller längre vet att det inte blir särskilt bekvämt efter en stund, och att både rumpan och underlivet kan göra rätt så ont när man till slut kliver av cykeln. Ett par shorts som är vadderade på strategiska ställen kan göra cykelturen betydligt mer uthärdlig. Ett par rejäla friluftsbyxor i all ära, men när det gäller cykling, och inte vandring, är cykelbyxorna ett måste.

Något som inte är lika essentiellt, men som ändå underlättar cyklandet, är en cykeltröja eller en cykeljacka. Dessa kan variera i utformning, men något som är vanligt är till exempel att de har sytts med lite längre ryggar, för att de ska vara heltäckande även när man lutar sig framåt i sadeln. Många cykeljackor eller -tröjor har också insydda fickor på ryggen, för att man enkelt ska kunna ta med sig mobilen, nycklar och andra saker. De flesta cykeljackor är dessutom särskilt anpassade för att klara av en cykeltur i alla väderlekar. Det innebär till exempel att de är vind- och vattentäta, så att man inte behöver frysa på grund av vinden som susar förbi när man cyklar i nedförsbacke eller regnrusket när man cyklar till jobbet en höstmorgon. Ett annat vanligt plagg till överkroppen för cyklister är cykelvästen. Den är det perfekta alternativet om det känns för varmt och begränsande att bära en jacka, men man ändå behöver ett extra skyddande lager över bröst och rygg.

För de som motionscyklar längre sträckor kan det också vara på sin plats att använda ett par cykelhandskar. Dessa gör dels att man har fortsatt bra grepp om styret, även om man börjar svettas, dels att man skyddar handflatorna från skavsår och blåsor som kan uppstå av friktionen.