Cyklar för barn

Det råder ingen tvivel om att de allra flesta barn tycker om att cykla. Redan från en mycket tidig ålder brukar barn uppskatta cyklar, men då är det vanligast med cyklar utan pedaler eller cyklar med stödhjul. På marknaden finns det en hel uppsjö av praktiska cyklar för barn och cyklarna kommer i olika storlekar och färger. Tack vare de stora valmöjligheterna att införskaffa en cykel kan du själv välja om ditt barn ska ha en ny cykel eller om ni ska köpa en begagnad. Köper man en begagnad cykel för barn är det dock viktigt att man kontrollerar att cykeln fungerar som den ska och att styra och bromsar fungerar felfritt. Även storleken på cykeln är viktig. En alldeles för stor eller för liten cykel gör det svårt att trampa och kan även göra cykelturen ostadig. Vill man ha en barncykel som håller länge är det rekommenderat att satsa på en som har höj- och sänkbar sadel och styre.

Säkerheten i fokus

Barn får ständigt höra hur viktigt det är att skydda huvudet med en cykelhjälm när man trampar igång pedalerna, men hur duktiga är egentligen vuxna på att sätta säkerheten i främsta rummet? Det är inte ovanligt att vuxna väljer att strunta i cykelhjälmen och oftast beror detta på att man känner sig alldeles för säker på sina cykelkunskaper. I Sverige är det ingen lag på att cykelhjälm ska bäras, vilket många finner väldigt bekvämt, men vuxna bör också använda hjälm i alla situationer då man befinner sig på en cykel. Detta är inte enbart för att skydda sitt huvud och skallben vid en eventuell olycka, utan är också ett sätt att föregå med gott exempel för andra cyklister och för barn och unga. Att kräva att barnet använder cykelhjälm (men själv cykla utan) är motsägelsefullt och kan istället leda till att barnet tar av sig hjälmen. Det finns mycket som skador och olyckor som kan hända från en cykel, även om man t.ex. inte cyklar i trafiken. En alldeles för grusig väg och en snabb bromsning kan göra så att cykeln välter och man flyger av.

Köp din cykel online

Internet har gjort de mesta möjligt, åtminstone om det handlar om att köpa saker eller leta upp information. Är du på jakt efter en ny cykel till dig eller ditt barn finns det ett flertal bra och professionella företag som säljer cyklar av hög kvalitet. En annan fördel med att köpa cykel eller leksaker på nätet är dessutom att priserna är betydligt mer bekväma och att man får sin vara levererad till närmaste postombud och ibland hem till den egna dörren. Som alltid är det viktigt att läsa igenom produktbeskrivningen ordentligt och se vilka funktioner och egenskaper som cykeln har. Även små cyklar för mindre barn kan inkludera både växlar och handbromsar, så var säker på att du hittar en cykel som passar just din lilla familjemedlem. Utbudet online är både stort och välfyllt och här kan man få samma härliga service som man får i en fysisk affär. Många e-butiker erbjuder nämligen kundservice i form av mail, telefon och live-chatt.