Cykling i Sverige

I Sverige är det mycket vanligt med cyklister utmed vägarna och till jobbet. Många svenska städer är rena cykel-städerna där det nästan förekommer mer cykeltrafik än biltrafik. Detta är ett positivt tecken då det främjar folks hälsotillstånd och miljön i övrigt, enligt Cykelfrämjandet.

I Sverige finns det även flera cykellopp att träna inför samt många cykelleder och naturreservat där folk tar med sig sina cyklar för att unna sig lite avkoppling eller tävla med andra entusiaster.

Elcykeln – ett nytt fenomen

Den senaste tiden har elcykeln blivit en populär pryl bland svenskar. Visserligen får man punga ut med en slant och hålla den väl inlåst, men den är ett bra och miljövänligt alternativ till bilen, eftersom man orkar åka längre med den. En elcykel kommer upp i 25 km/h; efter det är det dina ben som får arbeta om du vill åka snabbare.

Fördelar med cykling

Cykling ger förbättrad kondition, ökad motorik och en godare nattsömn. Det är också ett effektivt sätt att lära känna naturen bättre. Studier har påvisat att pendelcykling ger lika goda effekter som vanliga träningspass och har man ett fullspäckat schema annars och inte hinner gå till gymmet, är cykling som vardagsmotion en utmärkt träning.