Vätternrundan – en svensk klassiker

Veckorna före midsommar är det risk att du ser många cyklister utmed vägarna i rätt mundering, och du kanske frågar dig varför. Anledningen är förmodligen att de tränar till Vätternrundan som går av stapeln varje år, helgen innan midsommar. I regn och rusk eller i solsken och blåst; svenskarna och en hel del andra nationaliteter ger sig ändå upp i sadeln och varje år är det alltid någon som försöker överträffa sig själv.

Allmänt om Vätternrundan

Loppet startar i Motala och går sedan medurs längs Vättern. Detta utgör en runda på drygt 300 km så det gäller att vara vältränad om man inte vill bryta. Rundan räknas som ett motionslopp och har därför ingen officiell vinnare eller resultatlista men publiceras ändå på loppets egen hemsida där man kan gå in och läsa mer om Vätternrundan i sin helhet. Eftersom den första starten tar plats på fredagskvällen vid 19.30, är det många som kör nattetid. Man startar i grupper för att inte meja ned varandra och för att undvika bilolyckor.

Vätternrundan hör till en av de svenska klassikerna jämsides med Vasaloppet, Lidingöloppet och Vansbrosimningen. Vätternrundan finns också enbart för tjejer och kallas Tjej-Vättern.