Kända cykellopp i världen

Varje år sitter flera miljoner människor bänkade framför tv-apparaterna eller utmed tävlingssträckorna för att följa cyklisterna in mot mål. Här kommer några kända lopp som du förmodligen redan hört talas om.

Tour de France

I juli varje år börjar världens mest kända cykellopp i ett land för att sedan övergå till att köra Frankrike runt. Det första loppet kördes 1903 och har sedan rullat på med undantag under krigsåren.

Avslutningen sker med pompa och ståt i Paris med prispallarna på den mytomspunna Champs-Elysées avenyn. Chris Froome är det senaste namnet som kammat hem ett antal segrar och dessförinnan var det Lance Armstrong som cyklade mellan 1999-2005 och vann sju raka segrar. Dock har han fråntagits ett antal vinsttitlar pga. erkännande av dopingrykten.

Tour de France sänds i tv-rutan varje dag under juli och loppet består av olika etapper där sprint, bergsstigning och en särskild nationaldagsetapp förekommer.

Giro d´Italia

Innan Tour de France tar plats i juli, körs det ett cykellopp för herrar i maj i Italien. Det heter Giro d´Italia och har hållit på sedan 1909. Detta lopp håller också på i tre veckor och anses ta musten ur cyklisterna tack vare de branta och långa etapperna som lär vara stenhårda. Precis som i Tour de France, bär ledaren en färgad tröja; i Giro d´Italia är den rosa och i Tour de France är den gul. Den mest berömde segraren i loppet heter Fausto Coppi och fick avnjuta hela 5 segrar samt fick en bergstopp uppkallad efter sig.

Vuelta a España

I augusti-september är det dags för det tredje och sista stora cykelloppet Spanien Runt. Sedan 1935 har den röda ledartröja burits av en mängd stora cyklister och loppet innebär 21 etapper och 3100 km. Normalt går man i mål i Madrid men 2014 blev målgången Santiago de Compostela.