Vacker vy i Danmark

Cykelsemester i Danmark

Hamnen i Köpenhamn

På våren och sommaren är det väldigt populärt att folk reser till Danmark från hela världen för att cykla på de vackra cykellederna med storslagna vyer. Man kan cykla så länge man känner att man orkar, stanna och ta en fika eller käka något gott, och framåt kvällen finns det många alternativ för övernattning. Något som blivit väldigt vanligt just på grund av att många cyklar i Danmark är bed and breakfast utmed de vanligaste cykelrundorna. Andra tycker att det känns bättre att vara så nära naturen som möjligt och väljer att övernatta i tält, medan andra kanske väljer att bara cykla över dagen och sedan ta färjan tillbaka till Sverige på eftermiddagen eller tidig kväll. Färjorna går långt in på natten.

Om man väljer att ta bilen över till Danmark så är det såklart inte det mest miljövänliga alternativet. Men det finns några saker man kan göra om man inte vill åka tåg och båt till Danmark. dieseloptimering till bilen gör att du kan resa längre och att den förbrukar mindre bränsle. Sedan så kan man samåka med andra som gärna vill cykla eller bara besöka Danmark. Det finns många platser som är vackra, till exempel Helsingör eller hamnen i Köpenhamn. Om man befinner sig i Köpenhamn så kan man hyra cyklar så slipper man ta med sig sin egen. Annars är det enkelt att åka tåg till Köpenhamn eller Helsingborg och därifrån ta färjan över till Helsingör. Man kan ta med sin egen cykel hela vägen. Om man istället väljer att åka bil så får man ha en bra cykelhållare baktill bilen eftersom det kan blåsa extremt mycket på vidderna i södra Sverige och i Danmark. Ta med id-handling eftersom de kollar alla när man ska tillbaka till Sverige. Det kan vara ett tråkigt avslut på resan annars om man blir stoppad där.

Missa inte detta!

Solnedgång vid horisonten

Några bra tips för den som besöker Danmark, utöver att komma ihåg sin id-handling och välja klimatsmarta alternativ, är att valutakursen är väldigt hög just nu. Det innebär att även om man kanske tycker att det ser billigt ut att betala med danska kronor men faktum är att den svenska kronan är så svag så det blir dyrare att handla i Danmark. Kan du handla med svenska kronor när du är i Danmark så är det att föredra. En annan sak som kan vara lite svår är att förstå det danska språket, men misströsta inte, nästan alla danskar är otroligt bra på engelska så man kan förstå varandra i alla fall. Det är inte vanligt med stöld i Danmark men kom ändå ihåg att låsa cykeln med ett bra lås om oturen råkar vara framme. Det är bättre att vara på den säkra sidan istället för att behöva gå hem (eller åtminstone till närmsta tågstation). Om du har försäkring på cykeln så är det också ett plus, eller en försäkring som täcker även stöld av egendom. Planera din cykelsemester i Danmark redan idag!