Cykelhjälmen – livräddare som skys

Frågan om huruvida det borde bli obligatoriskt för alla, även vuxna, att bära cykelhjälm, har lyfts med jämna mellanrum under åren. Än så länge har dock inget lagförslag gått igenom, vilket betyder att det fortfarande bara är barn upp till 15 år som måste bära hjälm när de cyklar. Detta trots att ett stort antal olyckor i trafiken varje år involverar barn mellan 15 och 18 år som cyklar utan hjälm – olyckor som i flera fall haft dödlig utgång.

Man skulle kunna tro att vuxna människor är mer medvetna om riskerna med att cykla utan hjälm, och därmed väljer att cykla med hjälm trots att det inte är obligatoriskt. Man skulle också kunna tro att de som är över 18 år har kommit ur den perioden då det är ”pinsamt” att bära hjälm, eller då man är orolig för att hjälmen förstör ens frisyr eller ens stil. Så är dock inte fallet. En undersökning som Nationalföreningen för trafiksäkerhets främjande genomförde i Malmö i mars 2017 visade nämligen att endast 13 procent av de som cyklar i Malmö använder hjälm. Totalt för hela Sverige var siffran högre, men fortfarande endast 32 procent. Två tredjedelar av Sveriges vuxna cyklister använder med andra ord inte hjälm när de cyklar.

Om du skulle vilja cykla med hjälm, men har problemet att du inte har råd att köpa en som är riktigt bra, kan du lösa det genom att ta ett lån hos Enklare. Sedan kan du betala tillbaka lånet bit för bit medan du cyklar säkert med din nya hjälm.