Att använda sig av cykeln som motionsform är både kul och hälsofrämjande. Det är helt upp till var och en hur man vill träna; en del föredrar utomhuscykling men många tycker det känns bekvämare med en motionscykel för inomhusbruk om vädret är dåligt eller det är halt ute. Att cykla är i regel mer skonsamt för kroppen än när man t.ex. springer eller hoppar mycket. Fötter och knän tar mer stryk vid löpning och är faktiskt en mer lämpad sport för personer med dåliga knän, även om man kanske har svårt att tro det då även knäna jobbar vid cykling.
I början kan rumpan och nacken bli lite ömma men detta går över efter två-tre omgångar.
Cykla lite fortare och variera växlingen
Om du vill ha extra effekter av cyklingen, gäller det att åtminstone komma upp i 15 km/h om det ska ge något. Att bara sitta på cykeln och knappt trampa runt, är inget som direkt leder till bättre hjärtmuskler eller viktnedgång. Det är också extra bra att bestiga backar så att du får stå upp. Då jobbar även armar och bål samt rumpan extra mycket.
Motionscyklar
Att äga en motionscykel är mycket vanligt och ett bra sätt att få både intensiv träning eller lite vardagsmotion framför tv:n. Det finns enklare modeller och mer avancerade sådana, men ska du ge järnet på cykeln, rekommenderas en spinningcykel.
Spinning
En ny motionsform som kom på 90-talet var de tunga och effektiva spinningpassen på gym i gruppform. Spinningcykeln är en mer avancerad modell av vanliga motionscyklar och är byggda så att du kan ställa dig upp och cykla. De är mer stabila och tåliga och kan även köpas för hemmabruk. Spinning-klasser innebär att en grupp cyklar på varsin cykel i takt med musik och ett utvalt program som leds av en tränare. Ett pass brukar hålla på i 45 min-1h och är mycket tuffa. Passen räknas som ett av de jobbigaste passen på gym och kan bränna upp till 700-800 kalorier om du tar i. Numera är även många spinningpass uppdelade så att man även rör armarna ibland eller vänder sig fram och tillbaka så att magen får jobba mer.
Ett tips är att inte trampa ned för hårt när du står upp i passen. Ett typiskt sätt är då att överkroppen gungar för mycket från sida till sida och detta kan medföra överbelastning i knäna.