Cykling är en trend som växer sig allt större

I alla de skandinaviska länderna har cykling ökat markant de senaste tio åren och detta beror på flera anledningar. Förr såg man nästan bara träningsnarkomaner och naturälskare som gav sig ut på cykelturer men idag kan det vara i stort sett vem som helst i alla åldrar och samhällsklasser.

Cykelförsäljningen har ökat i alla de nordiska länderna

i både Sverige, Danmark och Norge har cykelförsäljningen ökat, trots att Danmark är platt och Sverige och Norge är “skidländer”. I Köpenhamn har cyklingen fullkomligt exploderat och även i Stockholm väljer folk att köpa elcykel eller ta sin vanliga cykel till jobbet för att undvika tullarna.

Varmare klimat

Ett mildare klimat – dåligt för miljön men bra för cyklisterna. Eftersom vintrarna har blivit mildare och cykelsäsongen längre, tycker folk att det är värt att investera i en bra och dyr cykel. Många fjällvandrare eller skidåkare som mötts av besvikelse i bergen när det var tänkt att snön skulle ligga djup och pudrig i backarna, blev istället tvungna att ta till plan B. Man var på plats men snön var inte där och då fick man ge sig ut och cykla istället. Detta har gjort att jämsides med fjällen, har en rad cykelleder anordnats och numera är det lika populärt att åka uppåt landet och cykla som det är att åka skidor.

Effektivare cyklar och tillbehör

I takt med att cyklingen ökade, blev även cykeltillverkarnas mål att se till att cyklarnas utrustning och kapacitet växte i samma fart. Idag är cyklarna betydligt snabbare, lättare, smidigare och tåligare än de var tidigare. Komponenter, material och dylikt gör det lättare att utöva cykling på bästa sätt. Man investerar gärna i en bra cykel som man vet håller längre.

Miljövänligt alternativ

Nuförtiden har miljöaspekten fått en viktig plast i folks hjärtan. I Skandinavien är folk i regel intresserade av miljöfrågor och man har insett vikten av att skydda planeten. Politikerna ger plats åt ekologiska företag, närodlad mat och energisnåla metoder och man uppmanar folk att inte ta bilen för ofta. Resultatet har blivit att folk tar cykeln oftare. Dels är det helt gratis att cykla, dels får man motion och sist men inte minst är det helt miljövänligt. Dock finns det regler även för cyklister.

Man har samtidigt lagt märke till trängseln i städerna och de långa bilköerna som bildas samt hur tunnelbanan är mer utsatt för terrorattentat nu än tidigare. Detta har gjort att cykling i städerna också har ökat betydligt, även om man måste vara uppmärksam i trängseln och i filerna på gatan så det inte blir en krock.

Glöm således inte hjälmen som kan rädda liv!

Detta tilltagande cykelintresse har gjort att fler tävlingar anordnas, både med vanliga cyklar och racermodeller. Amatörer och proffs cyklar sida vid sida och det är inte längre töntigt att komma med hjälm och cykelbyxor till jobbet. Dessutom har kvinnorna hunnit ikapp männen som förr var det dominerande könet bland cyklister.