Att äga en cykel är för många i Sverige något som är naturligt. En del använder cykeln varje dag när de ska till jobbet, medan andra bara gör det när de ska till stranden på sommaren. Oavsett i vilket syfte cykeln används är den ett perfekt transportmedel både i städer och på landet. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur cykeln används i det svenska samhället.
Cykel i svenska städer
Genom att miljörörelsen har vuxit väldigt mycket i Sverige har det inneburit att alltfler människor väljer att cykla i städerna. Cykeln gör också att människor får en typ av frihet att kunna röra sig fritt, utan att släppa ut en massa onödiga avgaser. De allra vanligaste cyklarna som används i städer är damcyklar vilka är väldigt bekväma och har en cykelkorg längst fram. En del föräldrar väljer också att ha en barnstol längst bak på pakethållaren, vilket gör det enkelt att skjutsa barnet till dagis eller skolan.
Cykel på landet och på bondgårdar
När det kommer till cyklar på landet brukar många ha minst en cykel. Detta då cyklarna ofta körs på grusvägar, vilket gör att de lätt går sönder. En del bönder cyklar varje dag för att ta sig runt på gården, medan andra använder sig av en ATV. Cykeln passar bra för dem som inte har något att ta med sig. Men om man behöver frakta något kan det vara bra att köpa en ATV-kärra och en fyrhjuling. Detta gör livet betydligt enklare på gården då det går att frakta allt från motorsågar till mindre träd. En del fyrhjulingar går till och med att köra på vägen, vilket gör det möjligt att frakta saker mellan olika gårdar också.
Cyklar på fritiden
Oavsett var man bor så är cyklar otroligt bra att använda på fritiden. Detta då cyklar är väldigt billiga och de inte tar någon bensin. Det enda man behöver göra är att byta ut däcken då och då, samt olja kedjan lite. Utöver detta kostar en cykel nästan ingenting.
Det bästa med att ha en cykel på fritiden i Sverige är att det går att cykla till stränder och sjöar på sommaren. Sverige är ett relativt platt land, speciellt i de södra delarna. På så sätt går det att cykla långt utan att behöva kämpa för mycket.