Däcken – kanske det viktigaste på din cykel

När man talar om cyklar blir det ofta en diskussion om själva ramen och dess vikt. Är ramen tillverkad av stål, aluminium, kolfiber eller varför inte titan? Skulle diskussionen gå utanför ramen, leder det ofta till diskussion om cykelns växelsystem eller kanske valet av hjul. Både val av ram samt växelsystem och hjul har stor betydelse för en cykels prestanda och komfort. Men en cykeldetalj som inte sällan förbises är valet av däck, en avgörande faktor för cykelupplevelsen när man väl sitter i sadeln.

Det finns ett mycket stort utbud av olika cykeldäck. Avgörande för vilka däck som du ska välja är dels hjulen på din cykel, dels vilken typ av cykling som du ska ägna dig åt. Har du en mountainbike ska du använda dig av mtb däck och har du en racercykel ska du använda dig av racerdäck. Även plånboken har betydelse men generellt är däck inte särskilt dyra och det är kanske den detalj på en cykel som, i förhållande till kostnaden, får störst inverkan på cykelupplevelsen. Snåla därför inte vid valet av däck, det är bättre att du försöker hålla nere kostnaderna på andra delar av cykeln.

Det har inte någon betydelse vilken ram du som använder dig av eller vilket växelsystem som din cykel är utrustad med, om inte däcken är välpumpade. Det finns inte något annat som har så stor effekt på komforten – ett par välpumpade däck gör att det känns som att du har en ny cykel. Välpumpade däck är dessutom något som gör att däcken håller betydligt längre. Se därför till att köpa en bra cykelpump, dessutom en pump som du alltid kan bära med dig, även ute på vägen. Då kan du vara säker på att du alltid har välpumpade däck och att cykelturen blir en angenäm upplevelse.